PRIMARIA COMUNEI TIRSOLT

Judetul Satu Mare

PREZENTARE LOCALA

 • DOVEZI ISTORICE
  • Atestare documentara
    Satul Tirsolt, resedinta de comuna a fost atestata documentar pentru prima data in anul 1482 sub denumirea de "Terrasallutius" denumire ce provine din limba latina ceea ce defapt inseamna "pamant liber", de aici cu timpul ii vine denumirea Tirsolt.
  • Dovezi istorice
    La nivelul comunei Tirsolt, in urma sapaturilor arheologice s-au descoperit mai multe obiecte, acestea apartinand epocii bronzului. In localitatea Tirsolt, in anul 1978 in punctul numit "Padurea Fodorenului" in partea de N-V a satului dinspre Camirzana a fost descoperit un depozit din bronz compus din urmatoarele piese:
    - doua bratari de forma circulara cu capetele deschisa, ornamentate cu benzi de linii incizate. Depozitul dateaza din perioada de sfarsit a epocii bronzului si apartine seriei de bronzuri Usiu-Domanesti.
    - in partea de V a satului, pe dealuri, in anul 1967 au fost descoperite la suprafata cateva fragmente de lame si un nucleu cu un singur plan de lovire.
    - pe teritoriul satului s-au mai gasit doua topoare de piatra din gresie, in forma de calapod, fapt ce dovedeste locuirea teritoriului comunei inca din epoca bronzului.
  • Denumirea localitatii
    Satul Aliceni, cel de-al doilea si ultimul al comunei Tirsolt, poarta numele unei mari familii care au locuit in acest sat, unde locuiesc si urmasii acestora tot sub aceea denumire, adica denumirea de "Alec".
  • Satele componente ale comunei Tirsolt
    Comuna Tirsolt este compusa din doua sate:
       - satul Tirsolt - resedinta de comuna
       - satul Aliceni - situat la 3 km distanta de centrul de comuna.
    Ca o consecinta de-a lungul vremii a suferit putin in ceea ce priveste componenta si apartenenta administrativa.
    In registrele de recensamant din anii 1719 respectiv 1910 al prefecturii Judetului Satu Mare cele doua sate functionau din punct de vedere administrativ  de comuna Camirzana, astfel in anul 1956 conform noii impartiri teritoriale i-a fiinta Comuna Tirsolt cu satul Aliceni.
  • Numar de locuitori


    Numarul de locuitori pe sate, structura populatiei


     Populatia activa este de 1630, restul sunt copii, pensionari persoane cu handicap gradele I si II si altele.
    
     Numarul de gospodarii in cele doua sate este:
       - Satul Tirsolt - 830
       - Satul Aliceni - 130
  • Principalele ocupatii ale populatiei
    Principala ocupatie a locuitorilor comunei Tirsolt este agricultura. In domeniul agriculturii exista o singura miniferma particulara care dispune de 150 de porci si 10 vaci cu lapte, restul productiei vegetale si animale realizandu-se in gospoderiile taranesti.
 • DATE FIZICO-GEOGRAFICE
    Asezare. Comuna Tirsolt este strabatuta de valea Raului Lechincioara, ea face parte din categoria asezarilor rurale ce marginesc spre nord ca un brau Tara Oasului, asezarile care au evoluata din stransa dependenta sau de pozitia oarecum periferica.
    Se  margineste la nord cu ramura nordica a Muntilor Oas si la Vest cu dealurile Palna si  Goronis. Intre aceste doua dealuri zona premontana a Muntilor Oas formeaza un tip specific de relief, de tip bazinet in lungul caii Lechincioarei. In zona sau adancit o serie de afluenti ai Raului Tur (Frasinul, Tirsortul, Lechincioara).
   
    Solurile.
In zonele depresionare sunt frecventa solurile gleice cu aport freatic si cu acces permanent de umiditate, motiv pentru care sunt folosite ca fanete naturale in exclusivitate, potentialul de productie fiind scazut. Terenurile in panta sunt supuse unui proces de degradare prin eroziune, fiind necesar amenajari antierozionale.
       
    Hidrografia.Principalii afluenti ai lechincioarei de pe teritoriul comunei Tirsolt sunt:Valea Secatura, Parau Aliceni, Parau Dulea Ponor, Parau Ursoi pe dreapta si Parau Sipot pe stanga, Parau Matiasa, Parau Cioara. De asemenea se pot distinge numeroase ploi temporare cu caracter torential care sectioneaza. Interfluviile plate ocupa suprafete mai restranse. In partea vestica se intalnesc interfluvii plate prelungi, aspect ce se reflecta  in toponimia locala.
     Interfluvii rotunjite-sunt generate de scurgerile de adezivi si de numeroase vai ce s-au adancit in aceste depozite. In Dealul Magura, Dealul Secatura se intalnesc interfluvii rotunjite cu aspect sinuos.
  • Suprafata comunei, structura terenului, etc.
    Comuna Tirsolt are o suprafata de 3532 ha dupa cum urmeaza:

  - agricol         2196.88 ha

  - arabil            439.75.ha

  - pasini            439.40 ha

  - fanete           849.31 ha

  - vii                   25.36 ha

  - livezi             255.06 ha 

  - padure           694.47 ha

  - alte               343.76 ha

    Intravilanul comunei Tirsolt este de 1137 ha.
 • INFRASTRUCTURA
  • Drumuri
              - 7 km de drum asfaltat care reprezinta DJ Camirzana-Tirsolt-Negresti-Oas.
          - 25 km drum de pamant, unele inpracticabile cu caruta sau cu masina pe toata perioada anului
          - restul de 25 km sunt pietruite partial dar sunt practicabile cu o largime de minim 3 m.
  • Mijloace de transport
    Comuna Tirsolt are urmatoarele mijloace de transport:
        - 2 camioane
        - 3 autocamioane
        - 3 autobasculante
        - 10 tractoare
        - 15 autoutilitatre
        - 153 autoturisme
        - 255 carute